Woonplant van de maand: narcis

Narcis, officieel Narcissus, is afgeleid van Narkissos, een beeldschone jongeling uit de Griekse mythologie. Hij had geen belangstelling voor de nimf Echo, die hem aanbad. In plaats van te flirten, ging hij liever jagen. Echo vroeg aan de God van de wraak, Nemesis, Narkissos te straffen voor die afwijzing. Toen Narkissos na een grote inspanning wilde gaan drinken uit een heldere beek, zag hij zijn eigen prachtige spiegelbeeld en hij was daar zo van onder de indruk, dat hij dagenlang stapelverliefd op zichzelf in het water naar zichzelf bleef staan kijken. Uiteindelijk viel hij van uitputting in het water en verdronk. Op diezelfde plek ontlook een bloem met dezelfde schoonheid als van de jongeman, die een beetje naar beneden kijkt. Narcisme, al te grote eigenliefde, is ervan afgeleid.

De narcis-op-pot komt voor in een groot aantal kleuren en bloemvormen. De meeste cultivars zijn geel en wit, maar er zijn ook oranje, crème, zalmroze en veel tweekleurige narcissen. Sommige cultivars geuren heerlijk. 

Advertising
 

Inkopen van narcissen

Bij de inkoop van Narcissus let u op de potmaat, het aantal bollen per pot/schaal, de kleur en de rijpheid. Belangrijk is uiteraard dat de plant vrij is van ziekten en plagen. Het kan voorkomen dat de bollen slecht geworteld zijn en te los op de pot liggen. Ook zien je soms verdroogde knoppen of bladpunten. Dit is veelal terug te voeren tot de teeltwijze. Wanneer er schimmel op de bollen of grond aanwezig is, heeft de plant bij een te hoge luchtvochtigheid of te nat gestaan. Een goed ontwikkelde knop waar enigszins kleur opzit, biedt het minst risico op eventuele knopverdroging of bloemen die niet uitkomen.