Bewonder Féerie Florale in Antwerpse Handelsbeurs (3-6 juni)

Van 3 tot 6 juni organiseert KUFB, de Koninklijke Unie voor floristen van België, in samenwerking met Handelsbeurs Antwerpen, een uniek vierdaags bloemenevenement dat je als bloemenliefhebber niet mag missen.

Florale pracht in lentefris decor 🌺🌸🌹

Onder het motto ‘Where Flowers meet History’ toveren Belgische topfloristen de historische Handelsbeurs in het hart van Antwerpen om tot een feeëriek en lentefris bloemendecor. Deze editie van Féerie Florale staat in het teken van 2 jubileums: het 150-jarig bestaan van de vernieuwde Handelsbeurs die op 1872 uit zijn as herrees en het 10-jarig bestaan van Fleurs des Dames in Antwerpen.

Speciaal voor dit event geven de deelnemende floristen het beste van zichzelf en laten ze hun creativiteit volledig los in deze prachtige erfgoedparel en oudste goederenbeurs ter wereld. Bezoekers zijn welkom om deze bloemencreaties te bewonderen van vrijdag 3 tot en met maandag 6 juni, telkens van 10u tot 18u, via de hoofdingang aan de Meir (Twaalfmaandenstraat). Vrijdag is er een nocturne voorzien tot 23u.

Tickets zijn te koop online of ter plekke aan de kassa in de Handelsbeurs van Antwerpen (standaardticket 15€, groepsticket vanaf 10 personen aan 13€).

Beelden van de voorbereidingen

Belgisch kampioenschap junioren 🇧🇪🏆

Vrijdag 3 juni staat het Belgisch kampioenschap junioren op het programma, waarbij de jeugdtalenten van KUFB – niet ouder dan 24 jaar en woonachtig in België – strijden om de felbegeerde titel van Belgisch kampioen. De kandidaten moeten vijf creatieve opdrachten tot een goed einde volbrengen.

Drie van deze opdrachten mogen de jeugdtalenten thuis gedeeltelijk voorbereiden om deze ter plekke in Handelsbeurs Antwerpen af te werken:

  • Tafelarrangement voor 2 personen : thema 150 jaar Handelsbeurs
  • Plantenarrangement : thema Green City
  • Body Decoration : thema 10de editie Fleurs Des Dames

Daarnaast zijn er ook twee verrassingsopdrachten. Een daarvan voeren de deelnemers ‘s avonds live uit op het podium. Bezoekers kunnen hen op vrijdag live aan het werk zien tijdens Féerie Florale (zowel overdag als ‘s avonds tijdens de finale en de prijsuitreiking).

Wie mag naar het EK voor jonge floristen?

Terwijl de jury de laatste beoordelingen geeft en de punten samentelt, krijgen de kandidaten en de aanwezigen een spetterende demoshow van Flower Circus met als gastflorist Geertje Stienstra uit Nederland. Rond 23u is de winnaar bekend die België zal vertegenwoordigen op Eurofleurs, het Europees kampioenschap voor jongeren.


De deelnemende floristen

Stefan Van Berlo

Stefan Van Berlo

Het binnenplein van de handelsbeurs wordt aangekleed door tweevoudig Belgisch kampioen Stefan Van Berlo. Deze florist heeft de wereld al rond gevlogen om daar demonstraties en lessen te geven en aan projecten mee te werken. (Amerika, Rusland, Bolivië, UK, Italië, Nederland, Frankrijk, Congo, Tsjechië, Polen, Zuid-Korea, Duitsland, Spanje, …) Stefan was medeoprichter van Fleurs Des Dames: zijn laatste editie was die in het Stadhuis van Antwerpen. Hij heeft een gesloten atelier in Zwijndrecht.

Team Fleurs Des Dames

Voor corona zou het evenement Fleurs Des Dames zijn 10de editie vieren, maar door de alom gekende pandemie is deze editie nooit kunnen doorgaan. Daarom viert Fleurs Des Dames tijdens deze Féerie Florale zijn jubileum, dat tevens ook het afscheid wordt van het evenement.

“In het verleden werkte onze unie met regionale afdelingen. Omdat wij in de toekomst sneller willen inspelen op veranderingen in de sector is besloten om vanaf heden al de evenementen te organiseren vanuit het nationaal bestuur en steeds onder dezelfde naam: Féerie Florale”, reageert de KUFB. “Toch willen wij onze Antwerpse afdeling bedanken en in de bloemen zetten met deze feesteditie. De jarenlange inzet en de prachtige Fleurs Des Dames evenementen in het verleden hebben bijgedragen tot wat de sector vandaag vertegenwoordigt.”


Dirk de Goede

© Dirk de Goede

Dirk is een gemotiveerde florist uit Brasschaat, die mede Fleurs Des Dames heeft opgericht. Dirk is steeds aanwezig op verschillende evenementen en zet zich al jaren in voor de promotie van onze sector. Deze florist wil steeds doorgroeien en leren. De laatste jaren is hij bestuurslid geworden van Fleurop Interflora. Dirk is al de 3de generatie in de gekende bloemenzaak die dit jaar 70 jaar bestaat.

Petra Keller

Deze freelance floriste zet haar eerste stappen in het evenementiële. Deze dame wil nieuwe uitdagingen aangaan. Reeds verschillende jaren is ze een bekend gezicht bij de bloemenwinkels in Vlaanderen. Tijdens het Belgisch kampioenschap 2020 heeft ze gefungeerd als assistent van een van de deelnemers. Daar heeft ze de smaak te pakken gekregen om grote creaties te ontwerpen.

Olivier Seghin

© Olivier Seghin

Olivier is een creatieve duizendpoot, die steeds verrassend uit de hoek komt. Hij heeft Fleurs Des Dames altijd een warm hart toegedragen en zakt speciaal af vanuit Charleroi voor deze editie van Féerie Florale om het beste van zichzelf te geven. Olivier is één van de meest gepassioneerde bloemen en planten mensen in de sector. Met liefde voor het vak volgt hij regelmatig trainingen en wil hij zichzelf steeds verbeteren. Combinaties maken met materialen zoals lepels, koffiezakjes,… daar is hij meester in.

Jan Thomassen

Rechts: Jan Thomassen

Jan Thomassen zijn winkel werd in 2021 met Crea-fleur uitgeroepen tot de beste bloemenzaak van Vlaanderen! Vooraleer hij deze titel op zak kon steken, kregen de deelnemende bloemenzaken een vragenlijst, een bezoek van een mystery shopper en een kwaliteitstest. Daarna werden de 5 beste zaken overgehouden. De 5 genomineerden kregen een vakjury op bezoek die punten gaven op verschillende criteria. Tijdens de voorbije editie van Féerie Florale in Dendermonde kregen zij de opdracht om een kersttafel aan te kleden. Hier werden de laatste punten gegeven door onze bezoekers. Jan runt zijn prachtige zaak in Oudsbergen.

Max Hurtaud

© Max Hurtaud

Max is van Franse origine maar woont al jaren in Brussel. Hij werd 3de op het Belgisch kampioenschap, reist de wereld rond voor demonstraties en lessen en geeft tevens les aan aankomende floristen. (Japan, Duitsland, China, Bolivië, Spanje, Frankrijk, Nederland, …) Max zit vol ambitie en die maakt hij ook waar. Wanneer hij een doel voor ogen heeft gaat hij er ook de volle 100% voor. Een floristieke internationale topper.

Jolien Vanderstappen

Jolien Vanderstappen

Jolien is de huidige Belgische kampioen van de junioren, een talent uit het Brusselse, een vrouw met ambitie. Ook Jolien was geselecteerd door Fleur Creatief voor hun jongeren talentgroep. Haar groene vingers heeft ze gekregen van haar ouders en tante.

Davy Fredrix

Davy Fredrix

Laureaat van de beste bloemenzaak van Vlaanderen, gevestigd in Tollembeek. Davy is een gepassioneerd florist, die zelf geregeld bijscholingen volgt, maar ook vele lessen geeft. Hij heeft jarenlang op het koninklijk paleis gewerkt als florist om daarna leerkracht te worden in het volwassenenonderwijs om zo uiteindelijk zijn prachtige zaak te openen.


Kids award ‘Floraal Antwerps Handje’ 🤚

Kinderen jonger dan 12 jaar kunnen meedoen aan een leuke bloemenwedstrijd op zaterdag 4 juni (aanwezig om 14.30u).

Antwerpen – oftewel de Koekestad – staat bekend om zijn overheerlijke koekjes in de vorm van het Antwerpse Handje. Hebben de (Antwerpse) kinderen letterlijk
‘groene vingers’ om creatief om te gaan met dit Antwerps handje door het te decoreren met bloemen.

Bezoek Féerie Florale op zaterdag ook met een draagbare decoratie aan de hand. Een bloemenring, een bloemenhandschoen, een bloemenbokshandschoen, bodypaint op je hand, een moshand,… Niets is te gek, zolang het maar creatief is en met bloemen te maken heeft! De prijsuitreiking gaat door op zaterdag 4
juni om 15u op het podium van het Beursplein.

www.kufb.be