De speciale bloemen in het leven van de Queen
Queen Elizabeth II liet zich graag omringen door bloemen. Van haar bruidsboeket in 1947 tot aan haar dood: ze speelden een speciale rol in het leven van de Britse koningin.
Floraal eerbetoon aan paleis
Bloemisten in Londen draaien overuren. De zee aan bloemen voor Buckingham Palace, die stilaan zulke proporties aanneemt als bij het overlijden van prinses Diana, onderstreept nogmaals de tijdloze rol die bloemen spelen: geen beter middel om verdriet mee uit te drukken.
Ook bij die andere belangrijke momenten in haar leven waren bloemen en Queen Elizabeth II onafscheidelijk.
Haar bruidsboeket
Bij haar huwelijk met – toen nog hertog – Philip op 20 november 1947 – de eerste wereldwijd uitgezonden tv-plechtigheid – droeg de toenmalige Britse prinses een zeer gepersonaliseerd bruidsboeket, dat veel verraadt over de persoonlijke voorkeur van de Queen. Zo werden er drie speciale soorten orchideeën verwerkt, nochtans een zeer delicate en zeldzame bloem in die tijd. Geen toeval. De orchidee stond altijd symbool voor liefde, schoonheid en kracht, in het bruidsboeket vertegenwoordigd door witte cattleya, odontoglossum en cypripedium. Tegelijk sierlijk, majestueus als exotisch. Een verwijzing naar de overzeese Britse kolonies. Deze waren gecombineerd met heerlijk geurende meiklokjes of lelietjes-van-dalen. De witte bloemetjes van de mirte (Hypocalymma angustifolium) waren dan weer een verwijzing naar Australië – waarvan zij ook staatshoofd was – en naar het bruidsboeket van die andere langdienende vorstin, Queen Victoria.

Het boeket van Elizabeth raakte echter verloren na de trouwplechtigheid, waardoor geen professionele foto’s bestaan met de bloemen in haar hand zodat er dagen later een nieuwe fotoshoot moest georganiseerd worden met een replica van het bruidsboeket. (zie foto boven)
Bij de dood van haar man, prins Philip, in maart 2022 werden – als verwijzing naar hun bruidsboeket – nog orchideeën gebruikt ter versiering van de kerk. Grote kans dat dit bij de afscheidsplechtigheid van de Queen opnieuw zal gebeuren.
Haar lievelingsbloem
Queen Elizabeth II was ook een graag geziene gast op de RHS Chelsea Flower Show waar ze telkens zichtbaar genoot van de bloemenpracht.

De organisatie van de RHS Chelsea Flower Show reageert “zeer bedroefd” te zijn door haar overlijden. “De koningin vergezelde regelmatig haar ouders naar de RHS Chelsea Flower Show en bezocht de show in totaal meer dan 50 keer tijdens haar regeerperiode. Zij genoot er altijd van om de tuinen te bekijken en om met de exposanten te spreken. Wij zijn dan ook bijzonder dankbaar en trots dat zij onze ambassadeur was.”
In mei, tijdens een van haar laatste publieke verschijningen, werd nog een floraal portret onthuld ter gelegenheid van het 70-jarig platina jubileum van de koningin (foto onder) met haar lievelingsbloemen: meiklokjes of lelietjes-van-dalen. Deze staan symbool voor moederschap, zuiverheid en geluk, en in de taal van de bloemen voor zachtheid en nederigheid.


In mei onthulde Queen Elizabeth II zelf ook een schilderij tijdens de Chelsea Flower Show.

Daarnaast hadden meiklokjes een zeer sentimentele betekenis voor de Queen. Naast haar bruidsboeket fungeerden ze in 1953 ook in het kroningsboeket van de koningin, the Coronation Bouquet. Geen wonder dat ze ook opduiken in de tuinen van Buckingham Palace.

Queen Elizabeth II werd 96 jaar.