Zo kan je als bloemist de trend ‘Viva la Vida’ toepassen

De mensen snakken naar positivisme. De nieuwe stijltrend ‘Viva La Vida’ is dan ook op het lijf geschreven van bloemisten.

Zopas publiceerde Bloemenbureau Holland de vier Groenbranche Trends 2024. Van kleurrijk, creatief en verrassend (de trend ‘Playful Construction’), tot dromerig, contrastrijk, licht en vriendelijk (‘Gentle Paradox’). En van natuurlijk, mystiek, verwilderd en milieubewust (‘Meaningful Earth’) tot warm, vrolijk, kleurrijk, passievol, pittig en decoratief (‘Viva La Vida’).

Advertising
 

Gezien de nood aan positivisme is zeker die laatste trend interessant voor bloemisten.

“Door de vele crisissen ontstaat bij een grote groep consumenten de behoefte om af en toe het leven te vieren en je hierdoor even af te sluiten voor alle ellende en negativiteit. Dit is precies waar deze stijltrend over gaat. Het is een vrolijk uitbundig gevoel vol passie, expressiviteit en kleur.”Bloemen & planten

Creëer een warme zomerse sfeer die doet denken aan Zuid-Europa maar soms ook iets weg heeft van Midden-Amerika. De trend ‘Viva la Vida’ is warm, vrolijk, kleurrijk, passievol en pittig.

De bloemarrangementen hebben een expressief en feestelijk kleurgebruik. Er worden volle bloemvormen gebruikt. Het kan gaan om grote volle boeketten maar ook één opvallende bloem kan tot de verbeelding spreken, zeker als deze als een diva gepresenteerd wordt. Mede door deze trend krijgen ook bloeiende kamerplanten weer een modieuze uitstraling. Toch is er aandacht voor ambacht en handwerk. Dit geeft zowel de bloemen- als plantenarrangementen het gevoel dat ze met liefde gemaakt zijn.


Voor de tuin zien we onder andere bloemen en planten met een tropische uitstraling. Warm, zinderend en passievol. Een sfeer die doet denken aan Zuid-Europese hartstocht. Ook in de tuin is dit vrolijke kleurenschema terug te vinden. Hierdoor ontstaat een subtiele tropische sfeer. Patio’s spreken tot de verbeelding en opengewerkt decoratief smeedijzer doet weer zijn intrede.

Het vrolijke kleurgebruik is uitermate belangrijk en daarnaast krijgt de tuin een romantische uitstraling door de decoratieve elementen en het creëren van kleine hoekjes en weelderig bloeiende klimplanten zoals Clematis, kamperfoelie, roos en Bougainvillea. Kortom een tuin vol passie en romantiek, maar ook een tuin om in te feesten. De komende grote golf met kleurrijke producten, die verschillende beurzen aangeven, is deze stijltrend op het lijf geschreven.

Decoratieve elementen zoals dessins, smeedijzer, mozaïek, gekleurde tegels, kwastjes, franjes en ruches zijn in dit thema volop te vinden.


Kleuren

Een warm uitbundig kleurenpalet van roze, rood, Viva Magenta (Pantone kleur van het jaar 2023), fuchsia, oranje en felgeel. Deze kleuren zijn zowel toepasbaar voor bloemen en planten als voor accessoires. De accentkleuren die ook een belangrijke rol spelen, zijn alleen toepasbaar voor accessoires en voor grotere elementen in het interieur in de tuin. Hieronder vallen zwart, Marsala-bruin en fel-mintgroen.

Het veelvoud aan roze, rood en oranje tinten maakt deze trend levendig en gepassioneerd.


Vormen

De gebruikte vormen zijn over het algemeen rustig met een eigentijdse uitstraling, het is echter het opvallende materiaal dat de objecten een zeer decoratieve uitstraling geeft. Af en toe zijn er wel randverwerkingen van franjes en kwasten.


Materialen

De gebruikte materialen zijn over het algemeen natuurlijk en hebben op veel verschillende manieren een decoratieve uitstraling. Er is aandacht voor decoratieve tegels, mozaïek, gekleurd gevlochten riet en raffia, textiel met rafels, ruches en franjes, gepigmenteerd hout en smeedijzer met decoratieve patronen.


Dessins

De gebruikte dessins zijn kleurrijk en heel divers, soms hebben ze een klassieke uitstraling en soms zijn ze juist heel modern. Af en toe komen we inspiraties uit Spanje of Mexico tegen.


Foto’s en tekst: ©Bloemenbureau Holland