Tulpenseizoen eindigt in mineur

 Het afgelopen tulpenseizoen kende een grillig verloop: na een moeizame start leek het tij te keren maar ook het einde van het seizoen was niet rooskleurig. Dat besluiten de veilingmeesters van Royal FloraHolland bij de evaluatie van het tulpenseizoen.

 De late start van het seizoen en een vroege Pasen hebben de tulp dit jaar parten gespeeld. Hierdoor werd een vlotte tulpenafzet verhinderd. Ook de kwaliteit liet dit seizoen te wensen over volgens Royal FloraHolland. Zij konden vaststellen dat over het algemeen meer lichte, dunne tulpen met kleine knoppen zijn aangevoerd.

Advertising
 

Tijdens de eerste negentien weken werden ongeveer 1,7 miljard tulpen – 870.867.672 stuks via bemiddeling en 843.680.397 via de veilingklokken – verkocht. De verkoop via de klok leverde dit jaar een gemiddelde prijs op van € 0,138 terwijl dat in 2015 nog € 0,167 was.

Het groothandelsassortiment daarentegen heeft het wel goed gedaan. Ook de doordraai bleef dit seizoen beperkt. Voorts werd een gemiddeld betere prijsvorming gerealiseerd in de directe stroom en is er meer marktgericht geproduceerd.

Foto: www.ibulb.nl